Над 10 000 души се събраха в Берлин в подкрепа на Израел

Актуални новини
18:06 - 22 Октомври 2023
2095
Над 10 000 души се събраха в Берлин в подкрепа на Израел

В знак на солидарност с Израел над 10 хиляди души се събраха в центъра на Берлин. В проявата се включиха представители на всички политически сили без крайнодясната партия „Алтернатива за Германия“.

Широко обединение на различни организации, политически партии и църкви обяви митинг срещу антисемитизма и за солидарност с Израел пред Бранденбургската врата в Берлин. По инициатива на Германско-израелското дружество в него участват почти всички партии и религиозни общности, както и синдикати и работодателски организации.

Федералният президент Франк-Валтер Щайнмайер откри митинга.

Мотото е "Да се изправим срещу терора, омразата и антисемитизма - в солидарност и съпричастност с Израел".

Като цяло събитието е насочено към народа на Израел и към всички други жертви на "Хамас", се казва в призива, публикуван в четвъртък:

"Към тях искаме да изразим нашето съчувствие и нашата неограничена солидарност."

Председателят на Германско-израелското дружество Фолкер Бек обясни предварително на пресконференция в Берлин, че е необходима ясна позиция от страна на обществото. Защитата на съществуването на Израел е въпрос и на германското гражданско общество в цялата му широта.

"Ние няма да оставим евреите в нашето общество сами в тази ситуация и искаме да покажем знак за смелост, солидарност и ще застанем до тях", каза Бек.