Над 100 000 ще участват в първия Ден на четенето у нас

Култура
11:23 - 16 Ноември 2023
2313
Над 100 000 ще участват в първия Ден на четенето у нас

За пръв път у нас на 17 ноември ще се проведе Ден на четенето на глас, съобщиха организаторите от фондациите "Четене" и "Детски книги" и сдружение "Книги и четене". Мотото на събитието е „Четенето дава възможности“.

Целта му е да се насочи вниманието на малки и големи към четенето като фундаментален процес за развитието на грамотността, трупането на знания и усвояването на умения.

„Има различни дати, на които отбелязваме годишнини или празници, свързани с книгите или авторите. Четем всеки ден и все повече. Но за да се изградим като читатели, като личности и като професионалисти, не е достатъчно да знаем азбуката - минаваме през умения и придобиване на различни грамотности, на специфични компетентности – отбеляза пред БНР-Радио София Виктория Бисерова, от фондация „Детска книга“.

По думите ѝ, четенето е ценност за развитие на демокрацията, помага ни да формираме критическо мислене, да се противопоставяме срещу фалшивите новини.

Бисерова увери, че инициативата ще стане ежегодна. Тя не е само за децата и не трябва да се сещаме за четенето само на този ден.

До момента са се регистрирали около 100 хиляди души, които ще участват в четенето в третия петък на месеца.

Инициативата съществува и се провежда редовно в Германия от 2004 г. В България ще се реализира с подкрепата на Stiftung Lesen (фондация "Четене", Германия).