Над 100 000 заразени с COVID-19 в Саудитска Арабия

По този показател страната е на 15-о място в света

Новини
19:04 - 07 Юни 2020
2754
Над 100 000 заразени с COVID-19 в Саудитска Арабия

Броят на регистрираните заразени с новия коронавирус в Саудитска Арабия надхвърли 100 000, предаде Ройтерс, като се позова на властите.

Агенцията отбелязва, че през последните 10 дни в страната се наблюдава засилване на разпространението на заразата, предава БТА.

Саудитското министерство на здравеопазването съобщи днес за 3 045 нови случая през последното денонощие. С това общият брой на заразените в Саудитска Арабия е достигнал 101 914.

По този показател страната е на 15-о място в света. Броят на новите заразени в Саудитска Арабия за едно денонощие надхвърли за първи път 3 000 вчера, отбелязва Ройтерс.

С 36 починали за 24 часа общият брой на смъртните случаи в страната от коронавируса вече е 712.

В страните от Съвета за сътрудничество в Залива има общо 272 625 регистрирани заразени и 1406 починали. Въпреки че тези арабски сунитски държави предприеха отрано мерки срещу новия коронавирус, той се разпространи сред работниците мигранти с ниски доходи, които живеят в пренаселени лагери, принуждавайки властите да увеличат тестовете, отбелязва Ройтерс.

Иранските власти обясниха днес увеличаването на броя на новите случаи на коронавирус в страната с по-добро тестване, а не с влошаване на епидемиологичната обстановка, предаде Франс прес.

Агенцията отбелязва, че новите заразени в Иран са започнали пак да се увеличават, откакто преди един месец започна постепенно разхлабване на ограничителните мерки.

"Главното обяснение за повишаването на числата е, че ние започнахме да установяваме (заразените хора), които нямат или имат само леки симптоми", каза главният епидемиолог към иранското министерство на здравеопазването Мохамед Мехди-Гуя. Той все пак призна, че постепенното разхлабване на рестрикциите е допринесло за увеличаване на случаите, "както почти навсякъде другаде по света".

"Съвсем нормално е броят на заразените да нарасне" с рестартирането на икономиката, каза говорителят на иранското здравно министерство Киануш Джаханпур. В същото време той увери, че епидемиологичната ситуация в Иран продължава да се подобрява.

С 2 364 регистрирани нови заразени в петък и събота общият брой на потвърдените случаи в страната е достигнал 171 789, съобщи Джаханпур. Иран е на десето място в света по този показател.

Още 72 човека са починали в страната от коронавируса. Смъртните случаи в Иран вече са 8 281. 2 596 заразени остават в болница в критично състояние.