Над 100 делфина в Амазонка се свариха

Всички мъртви животни са открити в езерото Тефе в Бразилия

Топ
11:00 - 02 Октомври 2023
10242
Над 100 делфина в Амазонка се свариха

Повече от сто делфина са били открити мъртви в бразилската Амазонка на фона на историческа суша и рекордно високи температури на водата, които на места надхвърлиха 39 градуса по Целзий (102 градуса по Фаренхайт). 

Всички мъртви делфини са открити в езерото Тефе през последните седем дни, съобщи институтът Мамирауа, изследователски център, финансиран от бразилското министерство на науката.

Толкова голям брой смъртни случаи е необичаен, а според института рекордно високите температури на езерото и историческата суша в Амазонка може да са причината. 

Новината вероятно ще засили опасенията на учените по климата относно ефектите, които човешката дейност и екстремните засушавания оказват върху региона.

„Все още е рано да се определи причината за това екстремно събитие, но според нашите експерти то със сигурност е свързано с периода на засушаване и високите температури в езерото Тефе, в които някои точки надвишават 39 градуса по Целзий (102 градуса по Фаренхайт)“, съобщи институтът, цитиран от Си Ен Ен. 

Река Амазонка, най-големият воден път в света, в момента е в сух сезон и няколко екземпляра от речната фауна също страдат от рекордно високи температури.

Изследователи и активисти се опитват да спасят оцелелите делфини, като ги прехвърлят от лагуни и езера в покрайнините до основното тяло на реката, където водата е по-хладна, но операцията не е лесна поради отдалечеността на района. 

„Прехвърлянето на речни делфини в други реки не е толкова безопасно, защото е важно да се провери дали има токсини или вируси преди да се пуснат животните“, каза Андре Коелю, изследовател в института Мамирауа.