Над 100 хиляди български ловци : Европа ни забранява оръжията

Причината е въвеждането на пълна забрана за използване на оловото за ловни цели.

Актуални новини
13:03 - 01 Октомври 2022
3741
Над 100 хиляди български ловци: Европа ни забранява оръжията

Нов регламент на ЕК е на път да остави 90% от българските ловци без оръжия. Всъщност причината е въвеждането на пълна забрана за използване на оловото за ловни цели. Боеприпасите, които ще трябва да се използват, струват 10 пъти по-скъпо от настоящите патрони. 

„Инициативата на ЕК засяга всички български ловци, които са близо 160 000. Всички оръжия, произведени преди 2000 г., не са тествани и не могат да стрелят с евтината алтернатива на оловото – стоманените. Единственият възможен вариант за тях е да се ползват боеприпаси от бисмут, от ванадий, които са много по-скъпи – 5-6 лева при цена сега 50-60 стотинки”, заявява инженер Васил Василев, председател на УС на Съюза на ловците и риболовците в България. 

Стартирала е подписка срещу предложението, в която са се подписали 20 000 души.  
Само преди месец ловджиите изпратиха до Комитета по оценка на риска(RAC) към Европейската агенция по химикалите (ECHA) становище относно предложеното ограничение за използване на олово и неговите съединения в боеприпаси за стрелба на открито и в риболовни принадлежности. 

В становището се посочва, че от официалните данни на Главна дирекция „Национална полиция“ става ясно, че към 23.09.2021 г. в България са регистрирани 184 836 гладкоцевни огнестрелни оръжия. Лицата, притежаващи огнестрелни оръжия с гладкостенна цев за ловни цели са 123 181. От тях 69 585 лица (56,5 %) притежават само по един брой гладкоцевно оръжие. 68 051 са дългоцевните нарезни оръжия с централно възпламеняване. Дългоцевните огнестрелни оръжия с нарезна цев и периферно възпламеняване са 2 763 броя. 

Ако бъдат приети предложените от ЕCHA рестрикции, българските ловци ще трябва да заменят минимум 100 000 бр. гладкоцевни пушки с нови такива, сертифицирани за стрелба със стоманени сачми. Имайки предвид, че стойността на едно ново бюджетно гладкоцевно огнестрелно оръжие, сертифицирано за стрелба със стоманени сачми, е от порядъка на 1000 евро, следва, че замяната на непригодните огнестрелни оръжия ще струва на българската ловна общност минимум 100 000 000 евро. 

Според публикувано на 7 юли проучване на FACE (RACH Law Study) 25 % от ловците в Европа ще се откажат изцяло от ловни дейности, а други 30 % ще ловуват по-рядко.  
Това обаче са средностатистически данни за ЕС, където покупателната способност на европейския гражданин е в пъти по-високa от тази в България. 

Поради тази причина се очаква значително по-сериозен отлив на ловци у нас, което ще предизвика редица сътресения в ловностопанската дейност в България, което ще има пряко негативно влияние върху управлението на популациите на отделните видове дивеч на територията на страната и свързаното с това увеличение на щетите върху земеделските и горски територии, посочва организацията в становището се.  

Източник: nova.bg