Над 100 км/ч е бил вятърът в Бургас

Общество
21:46 - 17 Септември 2022
4706
Над 100 км/ч е бил вятърът в Бургас

Ураганният вятър по време на бурята в Бургас е бил над 100 км в час. Повече от 100 са сигналите за щети - най-вече паднали дървета, покриви, изолации и блокирани улици.

Млако след 16.30 часа мощна гръмотевична буря, придружена с дъжд и силен ураганен вятър, парализира Бургас. Паднали дървета, покриви, счупени чадъри по заведения и плажове са само част от нанесените щети. На телефон 112 получават сигнали и за гръмнали фотоволтаици, инсталирани по сградите.

"За секунди се изсипа - първо вятър, след това много силен дъжд, с вятър придружен. Дърветата тука падаха като солетки една след друга. Изолацията хвръкна и падна върху колите.", разказва местна жителка пред БНТ.

За щастие няма пострадали от бурята. Много от хората се включиха да помагат на аварийните екипи, започнали да разчистват улиици и булеварди.

"Над 130 спешни обаждания. Повече от 15 щети по автомобили, стотици изкъртени дървета, десетки съборени знаци и билборди. Най-важното е че няма пострадали хора. В момента общинските екипи почистват и отварят улиците.", каза кметът на града Димитър Николов.

Най-тежка е ситуацията в Поморие, където покрив на вътрешен басейн се срути върху туристи, жена беше вдигната във въздуха от порив на вятъра, а мъж беше спасен след като падна от борда на яхта.