Над 100 руски лекари застанаха зад болната Саша, протестирала срещу войната

Медиците настояват Александра Скочиленко да бъде пусната от затвора

Русия
20:24 - 18 Ноември 2023
8018
Над 100 руски лекари застанаха зад болната Саша, протестирала срещу войната

Над 100 руски лекари в отворено писмо настояват президента Владимир Путин да освободи от затвора болна жена, организирала в супермаркети протест срещу войната на Русия в Украйна, съобщи "Moscow Times". Медията е обявена за "чуждестранен агент" от Кремъл. 

Според изданието преди дни съд в Санкт Петербург осъдил 33-годишната Александра Скочиленко на седем години затвор за разпространение на "фалшива информация". Тя беше разменила етикетите с цените в супермаркетите с лозунги, критикуващи офанзивата на Русия в Украйна.

Дамата е известен художник и използва псевдонима Саша. Самата тя има различни здравословни проблеми, включително целиакия и вроден сърдечен дефект. Нейната майка наскоро обяснила пред медиите, че затворът би бил „катастрофа".

„Ние като медицинска общност имаме сериозни опасения за здравето на Саша - се казва в писмото на лекарите, публикувано в социалните медии и независимите руски сайтове. - Тя е диагностицирана с редица сериозни хронични заболявания, които изискват подходящо медицинско наблюдение и специален диетичен режим. Престоят в (затворническата) колония може да доведе до значително влошаване на здравето на Саша."

Присъдата й бе широко критикувана от правозащитни групи и антикремълски активисти, отбелязва още изданието.

Причината за присъдата е, че Скочиленко решила да протестира, заменяйки етикетите с цените с призиви срещу войната. 

„Цената на тази война е животът на нашите деца", пише тя. Присъдата е въз основа на новите закони за цензурата, използвани срещу руснаци, които разпространяват информация за специалната операция, която противоречи на официалния разказ на Кремъл.

Писмото до Путин е инициирано от хирурга Александър Ванюков, който организира подобна петиция тази година, призовавайки за оказване на подходяща медицинска помощ на лишения от свобода опозиционен лидер Алексей Навални.