Над 1000 души, чакащи трансплантация, са починали през последните 10 години

865 пациенти чакат за нов бъбрек, 43 за черен дроб

Новини
16:24 - 10 Февруари 2022
2207
Над 1000 души, чакащи трансплантация, са починали през последните 10 години

Над 1000 души, включени в листата на чакащите за трансплантация, са починали през последните 10 години. Това съобщава сайта Medicalnews.bg. Точният брой на хората загубили живота си е 1186.

Последните данни на Изпълнителна агенция "Медицински надзор" (ИАМН), в която преди години се вля Изпълнителната агенция по трансплантации, сочат, че към момента нуждаещите се от трансплантация са 979. Най-много от тях или 865 чакат за нов бъбрек, 43 за черен дроб, 41 за сърце. Още 30 тежко болни пациенти очакват трансплантация на бял дроб, панкреас и тънко черво.

В страната продължават да се извършват твърде малко трансплантации, като причините за това са различни.

През изминалата година подадените донорски ситуации у нас са едва 23. Според данните на ИАМН предоставени oт 30 лечебни заведения-донорски бази в страната само 9 са уведомили за потенциални донори, с чиито органи би могло да се спаси човешки живот. Най-много донорски ситуации са подадени от болници извън София, докато лечебни заведения като "Пирогов", "Света Анна" ВМА и други не са подали нито една донорска ситуация през 2021 г.

Броят на донорските ситуации е ключов за увеличаване за шанса за реализирането и на повече трансплантации у нас. Той зависи от броя на донорите, с чиито органи може да се помогне на хора, включени в списъка на чакащите за трансплантация.

Страната ни обаче е на едно от последните места в ЕС по този показател.

Така например за 2020 година броят на трупните донори у нас е бил едва четири. За сравнение, въпреки епидемията от COVID, която често се изтъква като причина за спад в трансплантационната дейност в този период, Хърватия е отчела 99 трупни донора. Това е и страната, която в последните години успя да развие процеса по донорството и да увеличи сериозно броя на извършваните трансплантации.

През предходната 2019 година тя отчита 128 донора, чиито органи са използвани за спасяване на живот, а нашата страна 16.

От началото на годината в България има няколко донорски ситуации, като част от органите бяха изпратени в Румъния, с която през лятото на миналата година подписахме сътрудничество за обмен. Обяснението е, че по медицински показатели те не са могли да бъдат реализирани в България и за тях не са намерени подходящи рецепиенти.