Над 1000 военни на парада за Гергьовден

Показват ретро машини от Втората световна война на 6 май

Актуални новини
17:18 - 05 Май 2019
2949
Над 1000 военни на парада за Гергьовден

Над 1000 военнослужещи ще участват в понеделник, 6 май, в традиционния военен Гергьовденски парад, който ще стартира в 10 часа, съобщиха от МО.

В Деня на храбростта и празник Българската армия по жълтите павета в столицата марширувайки ще преминат представили на трите вида въоръжени сили-ВВС, ВМС и Сухопътни войски. Ще бъде демонстрирана и техника, включваща 48 верижни и колесни бойни машини, зенитно-ракетните формирования. Както в предишни ще бъдат извадени танкове Т-72, комплекси C-300, гаубици и бронирани автомобили „Пустинна котка“. Общо 10 вертолета и самолета от състава на военната ни авиация също ще се включат в демонстрацията, прелитайки ниско над площад „Княз Александър I”.

Армията ще зарадва присъстващите на парада и с ретро техника от времето на Втората световна война, предоставена специално за събитието от колекционери. За първи път в празничния ден жителите и гостите на столицата ще могат да разгледат детайлно и образци на военна техника на Сухопътните войски, които ще бъдат извадени на показ на булевард „Княз Александър I“, а който проявява интерес към армейската служба ще може да получи и информация на щанда на Централното военно окръжие, като част от националната кампания „Бъди войник”.

Военният парад ще бъде воден от зам.-командващия на Съвместното командване на силите генерал-майор Иван Лалов. За тържествената атмосфера пък ще се погрижат Гвардейският представителен духов оркестър с духовите оркестри на различните видове въоръжени сили. Освен това при изпълнението на националния химн ще бъдат произведени 20 артилерийски салюта, а в 12 часа пред президентството ще бъде извършена тържествена смяна на почетния гвардейски караул. Самото отбелязването на армейския празник пък, ще започне още в 9 аса с тържествен водосвет на бойните знамена и знамената-светини пред паметника на Незнайния воин, който ще бъде отслужен от патриарх Неофит.