Над 11 милиона опаковки за рециклиране събра „Лидл“ за 10 месеца

Магазините с автомати за връщане на бутилки и кенове вече са в 14 града

Новини
16:02 - 06 Декември 2023
5401
Над 11 милиона опаковки за рециклиране събра „Лидл“ за 10 месеца

"Само за осем месеца в 10 наши магазина събрахме над 11 милиона опаковки и предадохме 150 тона материал за рециклиране и суровина за бутилиращата индустрия в България и влагане в нови бутилки. Окуражени сме от това отношение на хората.

Опитът от тези пилотни проекти е безценен по общия ни път с всички заинтересовани страни, включително с Министерство на околната среда и водите, към въвеждане на национална депозитна система по приемлив начин за всички участници в този процес", обяви Милена Драгийска, главен изпълнителен директор на Лидл България по време на събитие по повод отварянето на нови 10 магазина с въпросните рециклиращи автомати.

Добрич се оказва европейският град, който рециклира най-много пластмасови бутилки чрез автоматите за приемане на бутилки и кенове на Lidl.

Българският град изпреварва всички останали в родината на компанията Германия, като е първенец и навсякъде другаде на Стария континент.

За всяка върната бутилка или кен клиентите получават 5 стотинки

"Едва ли хората го правят, заради стотинките, които автоматите им връщат. По-скоро в Добрич виждаме един страхотен пример за гражданско общество, какъвто се надявам да има в цялата страна. Вярвам, че зад този потребителски интерес стои личната мотивация на потребителите за по-чиста природа и готовността за намиране на трайно и устойчиво решение на проблема с пластмасовите отпадъци", подчертава Милена Драгийска.

Магазините с автомати за връщане на бутилки и кенове на германския ритейлър у нас вече са 20 и се намират в 14 града. В продажба са и първите бутилки с 30% рециклирана пластмаса, събрана в автоматите на веригата у нас. Добрият пример на Добрич вече започва да се предава и в останалите градове в България.

В 18 от магазините машините вече работят, а останалите две ще бъдат поставени в новостроящи се магазини на веригата в София,

които предстои да бъдат открити в началото на следващата година. Ботевград, Перник, Карлово, Стара Загора и Шумен са новите градове, които Lidl включва в своя пилотен проект. Увеличава се и броят на магазините, оборудвани с автомати в София - с нови четири, и във Варна - с още един.

Lidl започва партньорство с фондация "Капачки за бъдеще"

От Лидл България стартират партньорство с фондация "Капачки за бъдеще". Към момента във всичките 18 магазина с автомати за обратно приемане на бутилки и кенове са поставени специални контейнери за капачки, брандирани с логото на инициативата.

Съвсем скоро такива ще бъдат разположени във всички магазини на веригата в България.

"Благодарение на партньорството с Lidl, ще можем да събираме много повече капачки. А капачките са само началото и само една от дейностите, с които помагаме. Силно вярвам, че едно здраво общество се гради основно от доброволците и целта ни е с времето да вдъхновим все повече българи да доброволстват и да допринасят средата, в който всички живеем, да става по-добра", заяви Лазар Радков, който е учредител на фондация "Капачки за бъдеще".