Над 120 художници от различни поколения във "Формат 30/30"

Култура
11:59 - 18 Декември 2023
2652
Над 120 художници от различни поколения във "Формат 30/30"

XXII Годишна изложба за живопис "Формат 30/30" е подредена в столичната галерия "Астри" до 29 януари 2024 г. Галеристката Вихра Пешева разказва историята на това дългогодишно и любимо на публика и автори събитие:

"Формат 30/30" върви по своя път вече 22 години. Започнал със спонтанността и удивлението от появата си, през разкопаните участъци, без пътеводител, в търсене на истински стойности.
За двадесет и втори път изпитвам благодарност към Големите майстори, имената в съвременната българска живопис, за щедрия им жест на участие във "Формат 30/30"! Неоценим е във всичките му аспекти за докосналите се по някакъв начин до тази изложба.

Изразявам адмирации към силното присъствие на зрялото поколение художници, с които пътуваме заедно вече трето десетилетие и все още откритията ни са вълнуващи. Възхищавам се на доайените в живописта, съхранили ентусиазма и истинското си любопитство към този свят. В изкуството няма предели. Очарована съм от най-младите! Идват силни, с лице и характер, с обноски и чара на младостта си, и дават огромни надежди за бъдещето.

В XXII изложба "Формат 30/30" се включиха над 120 художници от различни краища на България, както и двама френски и един американски. Представители са на различни поколения, стилове и техники в живописта. Обединени от естетиката на подбора и размерите на произведенията си - 30/30 см."