Над 14 хил. е-винетки изтичат на 1 януари

Повече от 1 милион стикери подлежат на подновяване през първите 2 месеца на 2020 г.

Икономика
10:57 - 31 Декември 2019
1881
Над 14 хил. е-винетки изтичат на 1 януари

Валидността на 14 067 годишни електронни винетки за леки автомобили изтича в първия ден на новата година, съобщиха от АПИ. Общо над един милион е-винетки обаче подлежат на подновяване в първите два месеца на 2020 г. До днес - 31 декември 2019 г., са валидни последните хартиени стикери.

И през 2020 г.ще продължим да плащаме същите суми за винетки. Уикенд винетката за леките автомобили е 10 лв., седмичната – 15 лв., месечната – 30 лв., тримесечната – 54 лв. или годишната – 97 лв.

До въвеждането на тол системата камионите и автобусите с обща технически допустима максимална маса над 3,5 т ще продължат да ползват е-винетка. Цените на дневните, седмичните и месечните винетките и за тях остават без промяна. Дневната винетка за всички превозни средства над 3,5 тона струва 23 лв.

Проверка за валидността на е-винетка може да се направи на bgtoll.bg. Собствениците или водачите на автомобили могат да използват един от трите бутона, за да получат информация за валидността на е-винетка, за валидността на е-винетка, отпусната чрез Агенцията за социално подпомагане, както и за наличието и валидността на е-винетка в случай на пререгистрация на пътното превозно средство.

Електронна винетка може да бъде купена чрез каналите за продажба на Агенция „Пътна инфраструктура“ – на сайта www.bgtoll.bg, чрез мобилното приложение BGTOLL, от терминалите за самотаксуване, както на каса на основните гранични контролно-пропускателни пунктове – ГКПП „Калотина“, ГКПП „Капитан Андреево“, ГКПП „Кулата“, ГКПП „Силистра“, ГКПП „Станке Лисичково“, ГКПП „Илинден“, на Дунав мост – Русе и Дунав мост – Видин, както и в 27-те областни пътни управления в страната.

Системата за купуване на електронни винетки позволява с помощта на един банков превод фирмите да купуват до 100 електронни винетки, при това такива, които са с различен срок на действие и за различни категории превозни средства. Целта е максимално улеснение на фирмите с голям автопарк.