Над 150 са вече жертвите на свлачищата в Индия

Повече от 3000 души са се подслонили в лагери за спешна помощ

Свят
16:00 - 31 Юли 2024
562
Над 150 са вече жертвите на свлачищата в Индия

Жертвите на свлачището в индийския щат Керала станаха 150, като се очаква този брой да нарасне. Непрестанни проливни дъждове и ветрове затрудняват издирването на оцелелите.

Дни наред проливни мусонни дъждове връхлитаха южния крайбрежен щат Керала, а блокираните пътища в бедстващия район Ваянад усложниха усилията за оказване на помощ, предаде АФП.

Единственият мост, свързващ най-засегнатите села Чооралмала и Мундакай, беше отнесен. Спасителните екипи бяха принудени да изнасят тела на носилки от зоната на бедствието, използвайки импровизирана въжена линия, издигната над буйните наводнения.

Няколко души, които са успели да избягат от първоначалния удар на свлачищата, са паднали в близката река, която е излязла от бреговете си.

Старши полицейски служител Аджит Кумар заяви, че около 500 души са били спасени, след като последователните свлачища са се разразили преди зазоряване на 30 юли. „Досега сме открили повече от 150 тела“, каза Кумар.

„Все още предстои да бъдат проучени и претърсени големи райони, за да се установи дали там има живи хора или не“, добави висшият полицай.

Ваянад е известен с чаените имения, които прекосяват хълмистата му местност и разчитат на голям брой работници за засаждане и събиране на реколтата.

Няколко къщи с тухлени стени, построени за настаняване на сезонни работници, са залети от мощна стена от кафява утайка, докато работниците и техните семейства спят вътре. Други сгради са затрупани с кал, тъй като силата на свлачището е разпръснала автомобили, ламарина и други отломки около мястото на бедствието.

Повече от 3000 души са се подслонили в лагери за спешна помощ в района на Ваянад, съобщи правителството на щата.