Над 160 000 заразени с коронавируса в САЩ за 24 часа

Смъртните случаи също нарастват, като средно над 1000 са всеки ден

Свят
12:31 - 13 Ноември 2020
2666
Над 160 000 заразени с коронавируса в САЩ за 24 часа

Здравните власти в САЩ обявиха над 160 000 заразени с новия коронавирус (COVID-19) в рамките на последните 24 часа, като това е първото денонощие с над 150 000 заразени в страната от началото на епидемията - тревожен рекорд, който беше регистриран малко повече от седмица, след като страната за първи път регистрира 100 000 заразени за едно денонощие.

Епидемията достигна до кризисни нива в голяма част от страната, особено в Средния Запад, като ръководители на болници предупреждават за изчерпващия се брой легла и докато вече започват да се използват мобилни морги. Повече от 100 000 заразени с коронавируса са обявявани в национален мащаб всеки ден от 4 ноември насам, а шест от последните девет дни са подобрявали предишния рекорд.

Хоспитализациите за COVID-19 също са рекорден брой през последното денонощие в САЩ, като нараснаха до 67 096 души. Това е третото денонощие подред с рекорден брой, а числото се удвои само за пет седмици.

Смъртните случаи също нарастват, като средно над 1000 са всеки ден.

В Илинойс, където през последната седмица са се появили над 75 000 случая, губернаторът Й. Б. Прицкер предположи, че скоро може да наложи заповед за престой у дома.

"Изчерпваме времето и изчерпваме възможностите", каза Прицкер, който се скара на местните служители в някои части на щата, за да пренебрегнат правилата за маски и ограниченията за бизнеса.

Номерата на делата се увеличават в 46 държави и се задържат относително стабилно в четири. Нито една държава не наблюдава намаляване на случаите. Тридесет и един щати - от Аляска и Айдахо на запад до Кънектикът и Ню Хемпшир на изток - добавиха повече случаи през седемдневния период, приключващ в сряда, отколкото през която и да е предходна седмица на пандемията. Върмонт, Юта и Орегон бяха сред поне 10 щата с еднодневни регистри в четвъртък.

Но перспективите са особено ужасни в района на Големите езера. Пенсилвания, Индиана и Минесота надвишиха предишните си еднодневни рекорди в четвъртък с повече от 1000 случая. Губернаторът Майк ДеУайн от Охайо предупреди, че хоспитализациите са скочили до рекордни нива. Уисконсин надмина 300 000 известни случая тази седмица, което е ръст от над 130 000 само за месец.

"Covid-19 е навсякъде в нашия щат: навсякъде е лошо и навсякъде се влошава", каза Джули Вилемс Ван Дейк, заместник-секретар на Министерството на здравеопазването в Уисконсин.

Кметът на Лори Лайтфут от Чикаго обяви нови ограничения за събиранията в четвъртък, като ги ограничи до 10 души, независимо дали са вътре или отвън, и издаде необвързващ съвет "останете у дома". Градските лидери предупредиха, че без незабавни действия болниците в Чикаго скоро могат да бъдат затрупани.

Но търпението с ограниченията за коронавирус вече е изчерпано в някои части на Илинойс, където несигурност от правила и неравномерно прилагане са разочаровали някои собственици на бизнес и политици.

Кметът Ричард С. Ървин от Аврора, вторият по големина град в щата, тази седмица постави под въпрос дали е имало публично изкупуване за допълнителни ограничения.

"Бих казал, че моралът е изключително нисък", каза г-н Ървин, който призова жителите да приемат вируса сериозно. "Мисля, че хората - много хора, не бих казал всички - са до такава степен, че вече не ги е грижа непременно."