Над 1600 хора с увреждания са поискали индивидуална оценка

“Системата ни убива” алармира за опорочаване на новия закон

Актуални новини
14:25 - 05 Април 2019
1963
Над 1600 хора с увреждания са поискали индивидуална оценка

1638 хора в неравностойно положение са подали заявление за извършване на индивидуална оценка на потребностите между 1 и 4 април. Индивидуалната оценка се изготвя до края на месеца след този на подаване на документите. На базата на изготвената индивидуална оценка и издаденото направление хората с увреждания, които имат право на лична помощ, е необходимо да подадат заявление в съответната община по настоящ адрес. В него те трябва да декларират, че не получават друга подкрепа за потребностите си.

Вследствие на изнесените данни майките от “Системата ни убива” побързаха да изнесат публично становище по темата. Те определиха прилагането на Закона за личната помощ като неефективно. Според тях изпълнението на текстовете се опорочават чрез грешно тълкуване от страна на социални работници и различни дирекции.

„Сега, когато законът е факт, разбираме, че отново се появява проблем, за който ние винаги сме подозирали, че може да опорочи и най-добре разписаното правило”, посочва се в позицията им.

От "Системата ни убива" съобщават, че са получили множество сигнали за отказ от социални работници от отделни дирекции на социално подпомагане да се дават заявления за самооценка заради произволни интерпретации на закона.

Те напомнят, че до 2020 г. има две условия за допускане до ползване на подкрепа - лицето да има ТЕЛК с и над 90% с ЧП (или детето да е с ТЕЛК с и над 50% с ЧП или с и над 90% без ЧП); лицето да заяви нужда от подкрепа със заявление за самооценка. След 2020 г. ограничения на ТЕЛК ще отпаднат и всеки ще може да се включи като ползвател след преминаване през индивидуална оценка.

Веска Събева, Асоциация на родителите на деца с епилепсия пред Lupa.bg:

„Законът за личната помощ влезе в сила в началото на месеца и до момента все още не може да се каже дали той ще бъде ефективен за хората с увреждания или не.” Това заяви за Lupa.bg Веска Събева от Асоциацията на родителите на деца с епилепсия и част от майките, които се разграничиха от тези, които изградиха инициативата „Системата ни убива” по време на протестите на хората в неравностойно положение.

Реалното предоставяне на лична помощ за хората с увреждания ще започне от септември 2019 г., като заявления за изготвяне на индивидуална оценка могат да се подават и след тази дата. Хората с трайни увреждания, които получават месечна финансова подкрепа, не е необходимо да подават заявление за изготвяне на индивидуална оценка на потребностите, ако нямат други такива.

До 31 декември 2020 г. право за включване в механизма за лична помощ имат:

хората с право на чужда помощ с определени 90 и над 90% вид и степен на увреждане или степен на трайно намалена работоспособност;

децата с право на чужда помощ с определени 50 и над 50% вид и степен на увреждане или степен на трайно намалена работоспособност;

децата без право на чужда помощ с определени 90 и над 90% вид и степен на увреждане или степен на трайно намалена работоспособност.

Когато ползвател на лична помощ е дете с увреждания с 90 и над 90% степен на увреждане, се дава съгласие до 380 лв. от месечната помощ от 930 лв., която то получава по Закона за семейни помощи за деца, да се превежда от Агенцията за социално подпомагане на кмета на съответната община, която съгласно закона е доставчик на лична помощ. Превеждането на средствата става след определяне на асистент на детето и сключването на трудов договор с него.