Над 180 000 лв. са събрани в първия ден от кампанията на БЧК за Турция и Сирия

Актуални новини
08:46 - 08 Февруари 2023
1638
Над 180 000 лв. са събрани в първия ден от кампанията на БЧК за Турция и Сирия

Българският червен кръст започна кампания за набиране на материални дарения в помощ на пострадалите в Турция и Сирия след опустошителното земетресение.

За един ден са събрани над 180 000 лв. и са изпратени над 75 000 есемеса в кампанията за финансовото подпомагане за Турция и Сирия, каза пред БНТ Ясен Сливенски, директор на дирекция "Мениджмънт на бедствията" в БЧК.

В кампанията за материални дарения се набират нови топли детски, дамски и мъжки дрехи, ново спално бельо, завивки и хигиенни материали за лична употреба. Даренията се събират в областните съвети на БЧК из страната, в София това е Девета противопожарна служба в ж.к. "Люлин" 10.

Часове след тежкото бедствие в разрушения район, екип от планинската спасителна служба на БЧК се включи в спасителната акция. Към момента 12 планински спасители с пет оперативни кучета са на терен в Турция и издирват оцелели.

"Много е трудно, държим връзка с колегите. Те разказват, че картината е тягостна, има напълно разрушени сгради и е много малко вероятно да намерят оцелели под тях. От цял свят пристигат екипи, от страна на БЧК имаме готовност да изпратим допълнителни при необходимост, имаме обучени доброволци, които имат готовност да заминат", каза още Ясен Сливенски.