Над 2 евро за литър дизел в Гърция

Властите започват проверки на бензиностанциите за качеството и цените на горивата

Новини
12:38 - 13 Октомври 2022
1887
Над 2 евро за литър дизел в Гърция

Цената на дизела в Гърция премина 2 евро за литър. Властите започват проверки на бензиностанциите за качеството и цените на горивата след оплакване на много клиенти, че са заредили автомобилите им с разредено гориво. 

Цената на нафтата за отопление е с 50 евроцента по-ниска от дизела за автомобилите. Създават се условия бензиностанциите да зареждат колите с нафта за отопление и да присвояват разликата в цената, предупреждават експерти. Обещанието на финансовото министерство, че ще проверява качеството и вида на горивото, с което зареждат автомобилите, е възможно да ограничи, но не и да спре както нелегалния внос на горива, така и продажбата на разредено гориво, смятат наблюдатели на пазара на горива.

В 46 области на Гърция дизеловите автомобили зареждат гориво на цена над 2 евро за литър, докато цените на бензина са по-ниски, както става ясно от специализирани сайтове. Гърците търсят алтернатива за отопление тази зима и заместват газа и електричеството с дърва и пелети. С 400% се е увеличило търсенето на печки с дърва.