Над 2-годишен срив на британския паунд

ЕС вярва, че Борис Джонсън блъфира за Брекзит без сделка

Свят
12:01 - 30 Юли 2019
1520
Над 2-годишен срив на британския паунд

Британската лира отчете 28-месечен спад. Инвеститорите реагираха с тревога на ескалиралата риторика на правителството на британския премиер Борис Джонсън, което предупреждава Брюксел, че Великобритания ще напусне ЕС без споразумение, ако не бъдат договорени промени, пише "Гардиън".

Вчера лирата паднат под 1.23 спрямо щатския долар и под 1.10 спрямо еврото по време на международната търговия. В същото време британският кабинет започна срещи за подготвяне на страната за Брекзит без споразумение.

Борис Джонсън отново отхвърли предпазния механизъм за Ирландия.

Не можем да приемем предпазния механизъм, беше отхвърлен на три пъти, споразумението за напускане е мъртво, всеки осъзнава това, коментира той по време на визита в Шотландия и подчерта, че има възможност за ново споразумение, за по-добра сделка.

Инвеститорите обаче не са сигурни и лирата продължи да пада тази сутрин, като изгуби 0,7% от стойността си спрямо щатския долар и 0,6% спрямо еврото. Един паунд се разменя за 1.2119 щатски долара тази сутрин - най-ниското ниво от 17 януари 2017 г. Вчера вечерта паундът се обезцени до ниво от март 2017 г. - 1.2216 щатски долара.

В същото време ЕС не показва желание да изпълни исканията на Борис Джонсън. "Сън" пише, че европейските лидери смятат, че Джонсън се опитва да засили натиска и да получи големи отстъпки за Брекзит преди срещата на върха на ЕС през октомври.

Високопоставен източник от ЕС коментира пред вестника, че в Брюксел разглеждат риториката за Брекзит без сделка като блъф.