Над 20 хил. европейци са загинали на пътя в ЕС през 2022 г.

ЕС
15:55 - 20 Септември 2023
1585
Над 20 хил. европейци са загинали на пътя в ЕС през 2022 г.

В Европейския съюз миналата година е имало около 20 600 жертви при пътни произшествия, съобщи еврокомисарят по транспорта Адина Валян. Тя отбеляза, че в последните 20 години броят на смъртните случаи е намалял чувствително от около 50 хиляди годишно в началото на века.

ЕС си поставя за цел до 2030 г. броят на жертвите на пътя да намалее наполовина, добави тя. По нейните думи сигурността по пътищата е обща отговорност на националните и местните власти, на гражданското общество и производителите на превозни средства. Валян определи като неприемливи днешните данни за броя на жертвите на пътя.

Еврокомисарят отбеляза, че ЕК наскоро предложи законодателни изменения, свързани с издаването на шофьорски книжки и трансграничното преследване на нарушителите на правилата за движение по пътищата. По нейните думи се предвиждат промени в изискванията за безопасността на пътищата и на превозните средства.

По думите на Валян 70 на сто от пътните жертви в населените места в ЕС са колоездачи, мотоциклетисти или пешеходци.

Еврокомисарят говори на пресконференция по повод началото на световна кампания за пътна безопасност с участието на представители на ООН и неправителствени организации, съобщи БТА.