Над 20 руснаци се опитаха да избягат от мобилизацията в Южна Корея

Огромен брой руски граждани, предимно млади мъже, напуснаха страната

Русия
11:24 - 13 Октомври 2022
1971
Над 20 руснаци се опитаха да избягат от мобилизацията в Южна Корея

В желанието си да избегнат мобилизацията 23-ма руснаци са достигнали с яхти северното тихоокеанско крайбрежие на Южна Корея. На повечето от тях обаче им е бил отказан достъп в страната, съобщи Ройтерс, цитирайки южнокорейски депутат.

Само две от четирите яхти, на които са се намирали руските граждани, са получили разрешение от властите на азиатската държава да акостират на брега, според изявлението на депутата, който се позовава на данни на бреговата охрана.

Останалите са били отхвърлени, тъй като не разполагали с необходимите документи и целите на пътуването им били "неясни".

Според служител от южнокорейското министерство на правосъдието руските граждани по принцип имат право да влизат в страната без виза, стига да получат предварително одобрение чрез електронната система за разрешение за пътуване до Южна Корея.

Припомняме, че през последните седмици след като на 21 септември руският президент Владимир Путин обяви "частична" мобилизация, огромен брой руснаци, предимно млади мъже, напуснаха страната. Те обаче избраха да направят това основно през сухопътните граници с Казахстан, Монголия, Азербайджан и Грузия. Но имаше и по-необичайни случаи, като например, двамата руснаци, които плаваха 80 км с лодка до Аляска, за да се спасят от повиквателните на фронта.