Над 200 са ранените при експлозията в Нагорни Карабах

Новини
08:14 - 26 Септември 2023
2012
Над 200 са ранените при експлозията в Нагорни Карабах

Повече от 200 души бяха ранени при експлозия на горивен склад в Нагорни Карабах, докато хиляди етнически арменци напускат областта, след офанзивата на Азербайджан миналата седмица.

Причините за експлозията в склада за гориво, разположен в околностите на главния град Степанакерт, не са известни. Местният омбудсман Гегам Степанян обяви, че състоянието на повечето от пострадалите е много сериозно и спешно е необходима медицинска помощ по въздух.

Повече от 6500 етнически арменци от общо 120 000, които живеят в Нагорни Карабах, вече са преминали на територията на Армения, като по границата са се образували опашки. Южният арменски град Горис се е оформил като център за регистрация и настаняване. Евакуиращите се арменци се притесняват от репресии и етническо прочистване, ако останат в областта. Баку ще гарантира сигурността и правата на всички жители на Нагорни Карабах, независимо от етническата им принадлежност, заяви президентът на Азербайджан Илхам Алиев.

Русия обвини арменския премиер Никол Пашинян, че превръща страната си в заложник на западните интереси, след като той приписа успеха на азербайджанската офанзива на бездействието на руските мироопазващи сили в Нагорни Карабах.