Над 200 случая на маймунска шарка по света

По-застрашени са хората, които са имали множество сексуални партньори

Новини
13:39 - 26 Май 2022
1700
Над 200 случая на маймунска шарка по света

219 са вече потвърдените случаи на маймунска шарка по света. Това показва доклад на Европейския център по превенция и контрол на заболяванията, цитиран от „Франс прес“.

Хората са заразени в страни, в които шарката не е ендемична. Над десет страни - основно в Европа, в които маймунската шарка е рядко срещана, са потвърдили поне по един случай.

Това е първият път, когато се съобщава за заразени в Европа без известни епидемиологични връзки със Западна или Централна Африка, където това заболяване е ендемично, се посочва в доклада.

118 са потвърдените случаи на заболяването в 12 държави от Европейския съюз: Австрия (1), Белгия (4), Чехия (1), Дания (1), Франция (5), Германия (5), Италия (5), Нидерландия (6), Португалия (37), Словения (1), Испания (51), Швеция (1).

Държавите, които съобщават за случаи на маймунска шарка извън Европейския съюз, са Аржентина (1 съмнителен случай), Австралия (2), Канада (15), Израел (1), Англия (71), Съединените щати (9), Швейцария (2), Обединените арабски емирства (1 случай, при който болният има симптоми и има данни, че е пътувал в Западна Африка) и Мароко (3 случая, при които има основателни съмнения за заболяването), сочат данните на доклада.

По-голямата част от случаите на заразени са при млади мъже, които правят секс с представители на своя пол.

Рискът от заразяване е „много нисък“, съобщи Европейския център по превенция тази седмица, но предупреди, че хората, които са имали множество сексуални партньори - независимо от сексуалната ориентация - са по-застрашени.