Над 2000 украинци в Слънчака: Благодарим, България!

Свят
18:45 - 20 Април 2022
4134
Над 2000 украинци в Слънчака: Благодарим, България!

Над 2 000 украинци благодариха на България за гостоприемството. Днес, при необичайно ниските температури за сезона, както и проливен дъжд, те се събраха на демонстрация на главната алея в Слънчев бряг. Присъстваха основно майки с деца, както и тийнейджъри.

Това беше техният начин, за да изкажат признателността си към българския народ.

Украинците развяха националния ни трикольор и казаха, че никога няма да забравят това, което е направил българският народ за тях. Тук те са срещнали подкрепа и разбиране.

Един от организаторите на днешната демонстрация – Александра, обяви, че към този момент нейните сънародници не я питат какво ще правят след 31 май, когато програмата в помощ на бежанците изтича, а изразявали надежди, че войната ще приключи и ще могат да се приберат в домовете си. В Слънчев бряг те направиха Поход на мира по централната алея.

В един момент напрежението бе на път да ескалира, след като постоянноживеещ в България руски гражданин, представил се като Михаил, поиска прошка от украинците, но бе атакуван вербално от разлютен възрастен мъж в камуфлажни дрехи, който му прекъсна речта и се опита да го прогони с обиди. Впоследствие други украинци се извиниха на Михаил и му благодариха за подкрепата.