Над 30 000 руснаци избягали в Сърбия след началото на войната

Новини
12:22 - 09 Септември 2024
657
Над 30 000 руснаци избягали в Сърбия след началото на войната

След началото на войната, хиляди руснаци, бягащи от конфликта, мобилизацията или политиката на Владимир Путин, създават жизнена руска общност в Белград. В града, който има под 2 милиона жители, тяхното присъствие се усеща силно. Появяват се руски клубове, магазини, детски градини и медицински практики, пише Ройтерс.

Между февруари 2022 и средата на 2023 г., над 30 000 руснаци са се регистрирали за временно пребиваване в Сърбия. През същия период те са създали 11 081 нови бизнеса, вариращи от интернет услуги до спортни училища и хотелиерство.

И въпреки културните връзки, много от руските имигранти се затрудняват да се интегрират напълно в сръбското общество, предпочитайки да запазят своята "мини Русия".

Отношенията между Сърбия и Русия датират от векове и остават сърдечни днес, въпреки че Сърбия също се стреми да се присъедини към Европейския съюз, който осъжда инвазията на Русия в Украйна.

След Първата световна война хиляди така наречени "бели" руснаци бягат от комунистите по време на гражданската война в новосъздаденото Кралство на сърби, хървати и словенци.