Над 300 000 в Лондон подкрепиха Палестина

Свят
21:24 - 12 Ноември 2023
12196
Над 300 000 в Лондон подкрепиха Палестина

Стотици хиляди демонстранти включиха този уикенд в шествие в подкрепа на палестинците в Газа, което премина през централните части на Лондон, а полицията арестува около 100  контрапротестиращи, за да им попречи да атакуват основния митинг.

Според полицията в пропалестинското шествие са участвали около 300 000 души, докато организаторите казват, че демонстрантите са били близо 800 000. В британската столица пристигнаха и представители на крайнодесни организации, които влязоха в сблъсъци със силите на реда, понеже демонстрацията съвпадна с Деня на примирието - годишнината от края на Първата световна война, когато Великобритания почита загиналите във войните.

„От реката до морето, Палестина ще бъде свободна“, скандираха част от участниците в шествието в подкрепа на палестинците. Много евреи смятат лозунга за антисемитски и за призив за изкореняване на Израел, отбелязва Ройтерс. Участници в демонстрацията издигнаха и плакати, на които пише: „Свободна Палестина“, „Спрете клането“ и „Спрете да бомбардирате Газа“. Стигна се и до сблъсъци между контрапротестиращи и полицаи.

Инцидентите продължиха през целия ден, като служители за борба с безредиците се опитваха да удържат демонстранти в близост до Камарата на общините, на гарите и на други места. По-късно лондонската полиция съобщи, че са били арестувани 82 контрапротестиращи, за да предотврати ескалация на напрежението. Имало е и 10 ареста по повод други нарушения.

Премиерът Риши Сунак заяви, че провеждането на пропалестинско шествие в Деня на примирието е проява на „неуважение“ и призова кабинета да отмени демонстрацията Кметът на Лондон Садик Хан и първият министър на Шотландия Хамза Юсаф от своя страна обвиниха министърката на вътрешните работи Суела Бравърман, че разпалва напрежението, след като тя обвини полицията, че подкрепя „пропалестинските тълпи“. Около 21 000 души днес участваха в пропалестински митинг в Брюксел, а в Париж леви депутати бяха сред около 16 000-те демонстранти, които излязоха на шествие с палестински знамена и транспаранти, за да призоват за спиране на огъня в Газа. 

Междувременно АП съобщи, че Американски военен самолет е паднал във водите на Източното Средиземноморие, като се позова на Европейското командване на САЩ. 

В изявлението се казва, че машината се е разбила по време на учебни действия. Причините се разследват, но няма признаци за вражески действия, уточнява командването на САЩ. 

За момента не е известно от кое подразделение на американските военновъздушни сили е самолетът. САЩ вече изпратиха в региона допълнителни ескадрили и група бойни кораби наред със самолетоносача „Джералд Р. Форд“. Той е в Източното Средиземноморие със своите осем ескадрили от бойни и спомагателни самолети.