Над 3500 с белезници след протестите за Навални

Светът осъди масовите арести в Русия

Свят
08:00 - 24 Януари 2021
1985
Над 3500 с белезници след протестите за Навални

Неправителствената организация ОВД-ИНФО обяви, че след вчерашните протести за незабавното освобождаване на Алексей Навални има над 3450 арестувани руснаци, което поставя своеобразен рекорд.  Вчера в подкрепа на задържания опозиционен лидер излязоха в близо 70 града в страната - от Владивосток до Москва. Властите ги обявиха предварително за незаконни.

Сред арестуваните бе и съпругата на Навални. Юлия Навална беше освободена, без да й бъде съставен протокол, каза източник от полицията. Тя беше арестувана за участие в незаконна масова демонстрация на Пушкинския площад в центъра на руската столица.

САЩ осъдиха използваните от руските власти "брутални методи" срещу десетки хиляди участници в протеста в подкрепа на опозиционния лидер Алексей Навални, предадоха световните агенции, цитирани от БТА. "САЩ осъждат твърдо използването на брутални методи срещу протестиращи и журналисти този уикенд в градове из цяла Русия", се казва в изявление на новия говорител на Държавния департамент на САЩ Нед Прайс.

Навални беше задържан на летището, след като се завърна в родината си след лечение в Германия, където се лекува от отравяне с Новичок. Очаква го съдебно дело, което може да го остави в затвора за 3,5 години.

Не за първи път в Русия някои протести започнаха с нападения на полицията срещу демонстрантите. В Далечния изток най-многобройна беше акцията във Владивосток. Хората не се разколебаха да излязат, въпреки че термометрите показваха минус 14 градуса. Най-многоброен беше протестът в центъра на Москва, където издигнаха лозунги "Свобода за Навални", "Аз не се боя" и "Не на диктатурата".

Агенция "Ройтерс" е преброила 40 000 участници и отбеляза, че властите съобщават за 4000. Още преди началото са задължани стотина души. Около Пушкинския площад са издигнати заграждения. За да затруднят отразяването мобилните връзки са спрени. Излъчването на независимата телевизия "Дъжд" прекъсна, след като полицията изключи електричеството.

Руски медии съобщават за жесток побой над техни репортери. Пострадали са и много граждани. "Не бива да се страхувате. Виждаме тази полиция - това означава, че хората в Кремъл се страхуват от народния гняв. Много се радвам, че излиза толкова голямо количество хора в цялата страна, във всички кътчета на родината ни", каза опозиционната активистка Любов Собол.

Докато полицаите и ОМОН-овците използваха палки, демонстрантите изразяваха гнева си с подръчни средства.

Събитията показват, че 10 години след сблъсъците на Блатния площад в Москва, Навални все още може да събира масови митинги, коментира Би Би Си. Забраната на властите и жестокостта на полицията вече не спира хората. Обявени са и нови протести за следващия уикенд.

Свободата на мирен протест трябва да бъде зачитана. Това написа в профила си в Туитър Екатерина Захариева, вицепремиер и министър на външните работи.