Над 360 000 автомобила на Tesla са опасни на пътя

Компанията пуска спешно обновление на софтуера за самостоятелно движение

Новини
10:31 - 17 Февруари 2023
1631
Над 360 000 автомобила на Tesla са опасни на пътя

Tesla пуска спешно обновление на софтуера за самостоятелно движение на автомобилите си, след като американските служби за пътна безопасност установиха, че компютърът взема рискови решения при преминаване през кръстовища, съобщава Би Би Си.

Засегнати са близо 363 000 автомобила само на територията на САЩ. Сред тях са model S, X, model 3 и model Y.

Т.нар full self-driving (FSD) beta софтуер дава възможност на автомобила да реагира на знаци и светофари и освен това сам да прави маневри, да ускорява и да спира. Това е скъпа екстра - за 15 000 долара, достъпна за момента само в Северна Америка. От Tesla подчертават, че

колата не става напълно автономна и зад кормилото трябва да има човек, който във всеки момент да е в готовност да поеме контрола.

Според Националната администрация за безопасно движение софтуерът позволява нарушаване на правилата чрез непозволени маневри, пропускане на знак "Стоп" и т.н. От Tesla посочиха, че са им известни 18 пътни инцидента, свързани с поведението на софтуера, но няма загинали или пострадали в тях. Компанията не е напълно съгласна със заключенията на службата, но все пак ще уведоми собствениците и ще им предостави безплатен ъпдейт.

"Словосъчетанието "Изтегляне от пазара" за обновление, което се случва безжично е анахронизъм и е просто грешно!", заяви в тази връзка босът на Tesla Илон Мъск.

Компанията и нейните автомобили остават под наблюдение, докато се установи дали ъпдейтът е премахнал опасното поведение на пътя.

FSD е изключително важен проект за Tesla, тъй като дава едно от големите конкурентни предимства на марката, отбелязва CNN. Освен това той надгражда по-ранната версия на системата - Autopilot, която беше свързана с немалко инциденти (включително - със загинали) заради водачи, които надценяват способностите ѝ. Сега тя също е обект на разследване.

Мъск твърди, че "скоро" ще има напълно автономна Tesla, но някои експерти са скептични, а властите в Калифорния директно заявиха, че сегашният бранд - FSD (от "напълно самоуправляваща се") подвежда купувачите за това какви възможности има скъпата екстра.