Над 40 държави подкрепиха иска на Украйна срещу Русия

Това става ясно от съвместно изявление, публикувано на сайта на Европейската комисия

Русия
11:22 - 14 Юли 2022
2170
Над 40 държави подкрепиха иска на Украйна срещу Русия

Повече от 40 страни по света, включително Великобритания, Германия, Франция, Италия, САЩ, Япония, Австралия, както и властите на ЕС, подкрепиха иска на Украйна срещу Русия в Международния съд на ООН. Това става ясно от съвместно изявление, публикувано на сайта на Европейската комисия.

„Ние декларираме подкрепата си за молбата на Украйна за завеждане на дело срещу Руската федерация пред Международния съд съгласно Конвенцията от 1948 г. за предотвратяване и наказване на престъплението геноцид. Целта на иска е да установи, че Русия няма законно основание за извършването на военни действия в Украйна въз основа на необосновани твърдения за геноцид“, се казва в изявлението.

Държавите за пореден път призоваха Русия незабавно да прекрати войната срещу Украйна, както се изисква от съдебната заповед от 16 март 2022 г.  

В съвместното изявление се отбелязва, че ако Русия не изпълни съдебното решение от 16 март, това ще се счита за поредно нарушение на международното право от нейна страна.

„Още веднъж подчертаваме, че Русия трябва да носи отговорност за своите действия. В тази връзка считаме, че нарушението на международното право от страна на Русия води до нейната международна отговорност, а щетите, понесени от Украйна в резултат на нарушението на международното право от страна на Русия, изискват пълна и спешна компенсация от Руската федерация“, се казва в изявлението.

Страните призоваха международната общност да проучи всички възможности за оказване на помощ на Украйна при разглеждането на нейния иск пред Международния съд.