Над 5 милиона са жертвите на COVID-19 в света

Най-голям брой смъртни случаи сред пациенти с коронавирус е регистриран в САЩ – над 745 000

Свят
11:56 - 01 Ноември 2021
2369
Над 5 милиона са жертвите на COVID-19 в света

Броят на смъртните случаи от коронавирус в световен мащаб премина 5 милиона, според данните на университета "Джонс Хопкинс", обобщени от федералните и местните власти, както и от медиите и други публични източници.

Броят на смъртните случаи, причинени от COVID-19 в световен мащаб, е достигнал 5 000 425. Броят на откритите случаи на коронавирусна инфекция в световен мащаб надхвърля 246,7 милиона.

Най-голям брой смъртни случаи сред пациенти с коронавирус е регистриран в САЩ – над 745 000.

Следващите в мрачния списък са Бразилия, Индия, Мексико и Русия, въпреки че числата са неофициални. Заради занижения отчет в няколко страни се смята, че броят на починалите по света е много по-висок от 5 млн. смъртни случая.

Броят на починалите в САЩ надхвърли загиналите при грипната пандемия, започнала през 1918 г., а появата на ваксини към края на 2020 г. само забави темпото на пандемията.

Но около 60 млн. отговарящи на условията хора в тази страна остават неваксинирани, което дава на вируса много жертви, които да зарази и убие.

Общият брой на смъртните случаи в световен мащаб достигна 4 млн. души в началото на юли и нарасна с 1 млн. починали за по-малко от четири месеца. САЩ представляват около 18% от тези 1 млн. смъртни случаи, като същевременно представляват малко над 4% от световното население, което е още едно потвърждение за способността на "Делта" варианта на коронавируса да се разпространява и да причинява тежка вреда сред неваксинираните.