Над 50 кита загинаха при масово засядане в Шотландия

Свят
16:57 - 17 Юли 2023
1622
Над 50 кита загинаха при масово засядане в Шотландия

Над 50 пилотни кита загинаха при "масово засядане" на отдалечен шотландски остров, съобщават "Франс прес" и ДПА.

Благотворителната организация British Divers Marine Life Rescue информира, че 55 животни са били изхвърлени на остров Люис от Външните Хебриди.

Полицията е подала сигнал до организацията за случая в неделя сутринта. Природозащитниците са дошли на място, за да окажат първа помощ и са успели да върнат две животни в морето. Впоследствие обаче единият от китовете се е заклещил и това е причинило смъртта му, а само един от китовете се е измъкнал безопасно.

Въпреки името си пилотските китове се причисляват към същото семейство като делфините. Те могат да достигнат дължина до шест метра и тегло до един тон.

От благотворителната организация уточняват, че подозренията са, че цялото стадо е заседнало на брега поради женска, която е раждала.

Според спасителите пилотските китове са известни със силните си социални връзки, така че често, когато един кит изпадне в затруднение и заседне, останалите го последват и също засядат на брега.

Организацията е основана през 1988 г. и разполага с 20 понтона на стратегически места във Великобритания за спасяване на заседнали китове и делфини.

Между 2011 г. и 2015 г. тя се отзовава на редица масови засядания на пилотни китове в Шотландия, включително на един инцидент с над 70 пилотни кита.