Над 5000 делфина са загинали в Черно море заради войната

Това е три пъти по-голям брой в сравнение с предвоенния период

Украйна
12:32 - 21 Юли 2022
2686
Над 5000 делфина са загинали в Черно море заради войната

Отприщената от Русия война в Украйна убива не само цивилни, но и беззащитни животни. Морски биолози и еколози от страните в Черноморския регион алармират, че за четвърти пореден месец делфините масово умират, съобщава Киев индипендънт.

Изследователят Иван Русев от Националния природен парк "Тузлийски естуари" в Украйна изчислява, че най-малко 5000 делфина са загинали в Черно море между март и юли тази година. Това е три пъти по-голям брой в сравнение с предвоенния период, казва той.

Делфините използват ехолокация, известна още като сонар, за да общуват, да намират храна и да се ориентират. Постоянният подводен шум, причинен от подводниците на Черноморския флот на Русия, както и експлозиите, парализират тази жизненоважна система при делфините. Животните имат проблеми с намирането на храна и стават податливи на вируси и паразити поради отслабената имунна система. Спадът в техния брой ще има опустошителни последици за черноморската екосистема, предупреждават експерти.

Ако преди инвазията на Русия на 24 февруари биолозите регистрираха следи от мрежи върху телата на мъртви делфини и отрязани перки от бракониерите, то сега те намират мъртвите им тела недокоснати. „Никога не съм виждал това преди. Това е нещо абсолютно ново и ужасяващо за учените“, казва Русев пред Киев индипендънт.

Еколози от България, Румъния и Турция съобщават за „изключително увеличение“ на броя на мъртвите делфини, изхвърлени на брега. Само в Бургас от началото на годината са открити около 60 мъртви делфина, съобщи експертът от екоинспекцията Мария Андреева.

Турската фондация за морски изследвания Tudav съобщи, че най-малко 80 мъртви делфина са открити в западната част на Черно море през май. Въпреки че турските биолози са съгласни, че в Черно море никога не е имало „толкова много кораби и толкова много шум“, те казват, че нямат преки доказателства, че делфините умират заради войната в Украйна, която се разиграва на около 630 километра северно от Турция по море.

Русев обаче смята, че доказателствата са напълно убедителни. Лабораторните тестове, проведени от колегите му в Румъния, са показали, че от 10 изследвани делфини половината са загинали поради инфекция или паразити. „Здравият делфин рядко е засегнат от подобни заболявания. Определено е от акустична травма“, казва той.

Освен това постоянните експлозии в Черно море карат делфините да изплуват бързо на повърхността на водата, което е причина за въздушна емболия — подобно на декомпресионната болест, която се появява, когато водолазите изплуват твърде бързо и се образуват азотни мехурчета в кръвния поток. „Когато става бързо, се появяват кръвни съсиреци и делфините умират“, казва Русев.

Радиоактивното и химическото замърсяване от ракетите също е заплаха за дивата природа в Черно море, но ефектите от него вероятно ще бъдат видими едва на по-късен етап.

Ако делфините, които действат и като санитари на морето, като ядат болна риба, продължат да изчезват, животът в екосистемата ще деградира, опасява се експертът.