Над 60 нови пожара в Гърция

ЕС
08:05 - 24 Юли 2023
1128
Над 60 нови пожара в Гърция

Пожарникарите се бориха през нощта да овладеят 82 горски пожара в цяла Гърция, 64 от които започнаха в неделя, най-горещия ден от лятото досега в южната ни съседка. Продължаващите им усилия останаха без помощта на противопожарни самолети и хеликоптери, които не работят през нощта, пише гръцкият вестник "Катимерини".

Най-сериозен остава пожарът на остров Родос. Около 19 000 души бяха евакуирани от няколко района на Родос, където горските пожари горят вече шести ден, съобщиха гръцките власти. Към неделя вечерта не са разпоредени допълнителни евакуации.

Министерството на изменението на климата и гражданската защита заяви, че това е "най-голямата евакуация заради горски пожар в страната".

Местната полиция съобщи, че 16 000 души са били евакуирани по суша и 3000 по море от 12 села и няколко хотела. Шестима души са били лекувани за кратко в болница заради дихателни проблеми. Човек, паднал и счупил крак по време на евакуация на хотел, и бременна жена остават хоспитализирани, като последната е в добро състояние, съобщиха властите.

Редица туристи чакаха да се върнат у дома от международното летище на Родос. Компаниите за пакетни ваканции TUI и Jet2 отмениха полети до острова.

Министерството на инфраструктурата и транспорта по-късно обяви, че 14 полета на TUI и Jet2, превозващи 2700 пътници, трябва да излетят от летището на Родос до 3 сутринта в понеделник. В събота и сутринта в неделя 70 000 пътници са преминали през летището, като някои са пристигнали, каза министерството. Съобщението не разбива цифрите по пристигащи и заминаващи.

Туристическият агент на Родос Стелиос Котиадис заяви пред Асошиейтед прес, че евакуацията е била прибързана. "Имаше паника. ... Властите бяха претоварени", каза той. Но, каза той, изоставените хотели "са в много по-добро състояние, отколкото се съобщава в социалните медии. ... Те ще бъдат готови да отворят отново много скоро, ако Гражданска защита даде зелена светлина."

Котиадис каза, че той и други туристически агенти са изпратили автобуси до югоизточната част на острова, за да извозят обевакуираните туристи.

Британският посланик в Гърция Матю Лодж каза, че правителството на Обединеното кралство изпраща екип в подкрепа на британските граждани на Родос.

Гръцкото министерство на външните работи каза, че персоналът е създал гише за помощ на международното летище в Родос за посетители, които са изгубили своите документи за пътуване.

В неделя времето в средиземноморската страна остана горещо. Общо 180 места са регистрирали температури от 40 и повечр градуса по Целзий. Най-високата температуеа, 46,4 градуса, е достигнато в крайбрежния град Гитейо в Южна Гърция.

От 64 горски пожара, които избухнаха на други места в страната в неделя, най-сериозният беше на осреов Евия (Евбея), вторият по големина остров в Гърция, където властите наредиха на жителите на четири южни села да се евакуират в град Каристос, западно от мястото, където пожарът напредва.

Вицегубернаторът на Централна Гърция Йоргос Келайдитис, каза пред държавната агенция ANA-MPA, че ситуацията е сложна: "Пожарът може да е на 2 километра, но вятърът е силен, растителността е ниска, димът е гъст и въздухът е труден за дишане", каза той.

Северната част на остров Евия беше опустошена от горски пожари през август 2021 г.

Други пожари, изискващи евакуация, избухнаха в североизточната част на остров Корфу и в Северен Пелопонес, близо до град Агио. Движението по стария национален път Атина-Патра, минаващ през крайбрежието, е прекъснато.

Пожарът, избухнал  западно от важния археологически обект Епидавър, включително известен древен театър, е частично овладян, съобщиха от противопожарната служба.

Очаква се лек спад на  жегата в понеделник, с прогнозирани температури от 38 градуса, ще бъде последвана от още по-високи температури от вторник. Въпреки това, в четвъртък трябва да стане значително по-хладно, с температури до 35 градуса по Целзий, каза метеорологичната служба на страната в неделя вечерта.