Над 60 палестинци са убити при израелски удари в Газа

Свят
11:18 - 02 Октомври 2024
488
Над 60 палестинци са убити при израелски удари в Газа

Израелските военни удари в ивицата Газа през нощта убиха над 60 палестинци, включително в училище, където се укриваха разселени семейства, съобщиха медици. Израелски танкове напреднаха в райони на Хан Юнис в южната част на анклава, предава Ройтерс.

Танковете на Израел извършиха нападение в няколко района в източната и централната част на Хан Юнис, след което частично се оттеглиха. Според официалното радио на Палестина и медиите на Хамас, при атаката са загинали поне 40 души, а десетки други са ранени.

В град Газа са загинали най-малко 22 палестинци. Едно от попаденията поразило училище, където са се укривали разселени семейства, като са загинали 17 души. Друг удар е засегнал приют на Ал-Амал, който също приема разселени лица, убивайки най-малко петима други, съобщават медици.

Ескалацията следва изстрелването на балистични ракети от Иран по Израел във вторник в отговор на израелските удари срещу съюзниците на Техеран в Ливан - Хизбула. Израел обяви, че ще предприеме "болезнен отговор" срещу своя враг.

Нападението на 7 октомври миналата година, при което според Израел 1200 души бяха убити и повече от 250 бяха взети за заложници, предизвика войната, която опустоши Газа, разселвайки по-голямата част от нейното 2,3-милионно население и убивайки повече от 41 600 души, според здравните власти в Газа.