Над 60 см преспи в Етрополе и Търново! (ВИДЕО)

Трети ден хората стоят блокирани в домовете си

Новини
13:30 - 28 Ноември 2023
10476
Над 60 см преспи в Етрополе и Търново! (ВИДЕО)

В много общини продължава да няма ток, а някъде хората са и без отопление. Трудно стават доставките на провизии в местните магазини, децата няма как да отидат на училище, а родителите - на работа. В Етрополе и околията положението буквално е бедствено - все още не е възстановено електрозахранването, а преспите от натрупания сняг са от 60 см нагоре!

Различни екипи се опитват да възстановят разкъсаните кабели и електрическите стълбове, а снегопочистването става много бавно. Жителите на Етрополе опитват с подръчни средства да чистят снега, но голяма част от него се е превърнала в ледени буци, което прави упражнението почти невъзможно, ако не са намесени големи машини.

Основните артерии вече са почти изчистени и опесъчени, но из малките квартални улички положението е непроменено, те остават трудно проходими.

Във Велико Търново положението също може да се оприличи като бедствено, тъй като в много квартали на старопрестолния ни град все още няма ток.

"Хладилниците, естествено, не функционират, но поне навън е студено, за да можем да изкараме някои продукти и храни. Лошото е, че с фризерите положението не е добре, тъй като месото, с което разполагаме, трябва да е дълбоко замразено. И да искаме - няма с какво да го сготвим", спосделиха пред Lupa.bg хора от Велико Търново, които допълниха, че не всички разполагат с печки на дърва или камини, а това прови отоплението невъзможно.

Има и доста малки деца, които мръзнат по домовете си, а родителите се надяват всичко да се нормализира, тъй като спят с панталони, якета и шапки, за да не се простудят.

Някъде токът е доста променлив - ту го има, ту го няма, електроуредите могат сериозно да се повредят или изобщо да не стават след това за нищо. Хората признаха, че крушките на лампите едвам мъждукат, но нищо други почти не може да се захрани от ел. мрежата.