Над 650 хиляди руснаци са напуснали страната след началото на войната

Украйна
14:59 - 16 Юли 2024
1060
Над 650 хиляди руснаци са напуснали страната след началото на войната

От началото на 2022 г. най-малко 666 хиляди души са напуснали Русия и все още не са се върнали, твърди руското издание The Bell (в регистъра на "чуждите агенти"), базирайки се на свои изчисления.

Според изданието лидери по брой нови емигранти от Русия са държавите, с които Москва има безвизов режим. Така около 110 хиляди души са заминали за Армения, 80 хиляди за Казахстан и 74 хиляди за Грузия.

Около 80 хиляди руснаци са отишли в Израел от началото на 2022 г., според изчисления на The Bell. Освен това руснаците започнаха масово да кандидатстват за убежище в Съединените щати - като се вземат предвид "дългосрочните визи", 48 хиляди руснаци са отишли именно там.

Около 30 хиляди руснаци са се преместили в Сърбия през последните две години и половина. Но Германия стана лидер сред европейските страни по брой на пристигащите руснаци - там се са се заселили 36 хиляди руски граждани, а 16 хиляди руснаци са заминали за Испания, изчислява изданието.

Журналистите са използвали данни за миграцията от около 70 страни, в които са отишли ​​руски граждани. Русия не разкрива данни за броя на гражданите, напуснали страната след 24 февруари 2022 г. Руските власти обаче твърдят, че много от напусналите след руското нахлуване в Украйна са започнали по-късно да се връщат в Русия.

В този случай най-често се цитират данни от граничната служба на ФСБ, които показват само броя на преминаванията на границата. Въз основа само на данни за граничните пунктове е невъзможно да се изчисли броят на гражданите на страната, които са напуснали и са останали в други страни.

Данните на граничната охрана показват броя на преминаванията на руската граница, като едно лице може да е преминавало границата повече от веднъж. А данните на руското Министерство на вътрешните работи за броя на издадените разрешения за пребиваване отразяват само онези случаи, когато самите граждани са докладвали на руските власти за получените от тях чуждестранни документи.