Над 7000 дози ваксини са поставени в УМБАЛ „Св. Анна“

Актуални новини
09:16 - 16 Май 2021
1885
Над 7000 дози ваксини са поставени в УМБАЛ „Св. Анна“

Над 7000 дози ваксини са поставени в УМБАЛ „Св. Анна“ от началото на зелените коридори. Това съобщи пред БТВ зам.-директорът на лечебното заведение д-р Ивелина Георгиева.

По думите й продължава да има интерес за ваксинация, като в Окръжна болница са разкрити 3 имунизационни кабинета.

„Ежедневно се ваксинират между 300 и 500 човека, само 10% от тях са записани в електронния регистър“, обясни д-р Георгиева.

Всички, които са били ваксинирани с AstraZeneca през първия зелен коридор, дошли да си поставят и втората доза от препарата. Според нея явно е много малък делът на тези, които искат да си поставят друга ваксина. От лечебното заведение вече разполагат и с ваксината на Янсен, която е еднодозова. „Вчера ваксинирахме с нея първите 5 човека и те съответно получиха своя сертификат“, каза още д-р Георгиева.

Според нея страната ни вече е минала третата вълна. "Преди няколко седмици опашката не беше пред пункта за ваксиниране, а от другата страна, където се правят бързи тестове“, посочи д-р Георгиева. Тя обясни, че процентът на положителните и хоспитализираните в болницата намалява. „Вече има свободни легла, от 270 те са намалени на 150“, каза още зам.-директорът на лечебното заведение.