Над 80% от руския петрол се изнася само за две държави

Новини
15:51 - 19 Август 2024
2227
Над 80% от руския петрол се изнася само за две държави

През юли Индия е закупила петрол от Русия на стойност 2,8 млрд. долара, като така стана вторият най-голям вносител на руски енергоносители в света след Китай. Това съобщава индийският изследователски център CREA, пише ТАСС.

От износа на руски петрол през миналия месец делът на Китай достига 47%, а този на Индия - 37%. Това означава, че напоследък износът на руски петрол отива почти изцяло (общо 84%) само за две държави, които са с най-многобройното население с света. При това Китай е с втората по големина икономика в света, а Индия - с петата.

Вносът от Русия вече представлява 40% от общите покупки на петрол от Индия от чужбина, погледнато като цяло за година назад. Този "бум" на покупки на руски петрол от Индия се случи, след като руският суров петрол започна да се продава на по-ниски цени заради западните санкции, се казва в документа на CREA.

За юли цената на руския суров петрол сорт Urals се понижи с 9% спрямо юни, така че стана с 16,76 долара за барел по-ниска в сравнение с петрола сорт Brent.

По данни на Министерството на търговията на Индия,

през юли страната е внесла общо 19,4 млн. тона петрол, на обща стойност 11,4 млрд. долара.

Търговският оборот между Русия и Индия през 2023 г. достигна 65 млрд. долара. По-този начин Руската федерация по обем на външната търговия, е четвъртия търговски партньор на Индия. Дисбалансът в търговията между двете страни е над 55 млрд. долара за 2023 г., т.е. Индия е изнесла миналата година за Русия стоки за около 10 млрд. долара.

Понастоящем във финансово изражение, около 90% от износа на Русия за Индия са енергоносителите. През 2023 г. износът на Русия на нефт и нефтопродукти се удвои и достигна съответно 45 млрд. и 4,5 млрд. долара.