Над 90 души от сицилианската мафия са арестувани в Италия

Престъпниците опитват да погълнат борещи се за оцеляване бизнеси

ЕС
17:55 - 12 Май 2020
3479
Над 90 души от сицилианската мафия са арестувани в Италия

91 души са били арестувани при операции в цяла Италия, насочени срещу сицилианската мафия, съобщи днес полицията, цитирана от ДПА.

Иззети са активи на стойност около 15 милиона евро, съобщи Гуардия ди финанца - италианската полиция, занимаваща се с финансови престъпления.

Националната информационна агенция АНСА предаде, че мишена на операциите са били два сицилиански клана с дълга история - Феранте и Фонтана - които владеят районите на Палермо Акуасата и Аренела.

Експерти предупредиха, че мафията може да погълне борещи се за оцеляване бизнеси и да печели благоразположението на населението, като раздава храни на нуждаещите се.

Успоредно с традиционна престъпна дейност като изнудване, наркотрафик и незаконни залагания, мафиотите от Палермо вече проникват в легалната икономика, отбелязва АНСА.

Те контролират местното пристанище за лодки, пазара за плодове и зеленчуци, месарски магазини, барове и супермаркети и търгуват с кафе и луксозни часовници.

Тримата братя начело на клана Фонтана - Анджело, Джовани и Гаетано - бяха арестувани в Милано. Полицията задържа и бивш участник в риалити шоуто "Биг брадър", обвинен, че е бил фасадна фигура на мафията.