Над милион са заразените с COVID-19 във Великобритания

Новини
20:20 - 31 Октомври 2020
1900
Над милион са заразените с COVID-19 във Великобритания

Британските медици регистрираха през последните 24 часа над 21 900 нови заразени с коронавируса, с което инфектираните досега в страната стават общо повече от един милион. Това сочат данни, публикувани днес на правителствения информационен сайт, предаде ТАСС, цитирана от БТА.

Така кралството става деветата държава, преминала прага от един милион случая на Ковид-19, след САЩ, Индия, Бразилия, Русия, Франция, Испания, Аржентина и Колумбия.

През изтеклото денонощие във Великобритания са установени 326 смъртни случая, свързани с болестта, и жертвите на усложнения след заразяване с коронавируса в страната възлизат вече на 46 555 - най-високия показател в Европа.

По-рано този месец властите въведоха в Англия тристепенна система ограничения във връзка с разпространението на новия патоген. Още по-строги рестрикции действат в Северна Ирландия, Шотландия и Уелс. Нарушителите на правителствените забрани рискуват глоби до 6400 лири за физически лица и до 10 000 лири за юридически.

На фона на бързото разпространение на вируса опозиционната Лейбъристка партия и експерти засилват натиска върху кабинета, като апелират за обявяване на неколкоседмична общонационална карантина. В тази връзка се очаква всеки момент пресконференция на премиера Борис Джонсън.

По данни на британски медии правителството може да закрие до 2 декември всички заведения за обществено хранене и увеселителни обекти, но училищата, университетите и магазините за хранителни стоки ще продължат работа.