Над половин милион души умират годишно от свръхдози

САЩ
11:26 - 26 Октомври 2023
1507
Над половин милион души умират годишно от свръхдози

Всяка година свръхдозата на наркотици е причина за 600 000 смъртни случай, а това би се равнявало на смътност в рамките на половината от населението на София. Това заяви посланика на САЩ у нас Кенет Мертен по време на откриването на инициативата "Red Ribbons Day". Събитието цели повишаване на информираността на учениците за опасностите и вредата от употребата на наркотици.

По думите на Мертен това не са само статистически данни, засегнати са майки и бащи, синове и дъщери, съпрузи и съпруги и зад себе си те оставят свои близки, които носят болката от загубата вследствие на злоупотреба с наркотици.

Мертен добави, че по-важното е, че борбата с наркотиците изисква кураж от младите хора, които да кажат "Не". Изисква се кураж да кажете, когато видите някого в беда или вие имате нужда от помощ, обърна се той към децата, които присъстваха по време на инициативата.

Днес заедно отбелязваме вашия кураж да кажете "не на наркотиците" и да продължим традицията на седмицата на червената лента. Носенето на тази червена лента през последната седмица на октомври е символ на това, че ние не толерираме употребата на наркотици в нашата общност, подчерта Мертен. Ако се противопоставим заедно на наркотиците не само ще спасим човешки живот, но и ще опазим своите домове, училища и бъдещето на своята страна. На всички родители, възрастни, преподаватели искам да кажа, че ние трябва да служим за пример на младото поколение, каза още посланикът на САЩ в България.