Над половината от ливанците застрашени от недостиг на храна

Новини
15:18 - 30 Август 2020
1429
Над половината от ливанците застрашени от недостиг на храна

Повече от половината от населението на Ливан рискува да се сблъска с хранителна криза след експлозия в пристанището в Бейрут, която усложни многото беди в страната, съобщи агенция на ООН в неделя.

"Повече от половината от населението на страната е изложено на риск да не достигне основните си хранителни нужди до края на годината," заяви Икономическата и социална комисия на ООН за Западна Азия (ESCWA).

"Трябва да се предприемат незабавни мерки за предотвратяване на хранителна криза", каза изпълнителният секретар на ESCWA Рола Дашти.

Правителството на Ливан, каза тя, трябва да даде приоритет на възстановяването на силози на пристанището в Бейрут, най-голямото хранилище за зърно в страната.

Ливан е потънал в икономически колапс още преди катаклизмичния взрив на пристанището в Бейрут на 4 август, при който загинаха 188 души, раниха хиляди и унищожиха части от столицата.

Ливан се е провалил по дълга си, докато местната валута се е понижила на черния пазар, а нивата на бедност са се покачили на върха на скока в броя на случаите с коронавирус.

"Очаква се средногодишният темп на инфлация през 2020 г. да бъде над 50 процента в сравнение с 2,9 процента през 2019 г.", се казва в изявление на ESCWA.

Ливан разчита на вноса за 85 процента от хранителните си нужди и унищожаването на силозите на пристанището в Бейрут може да влоши и без това тревожната ситуация, заявиха агенции за помощ и експерти.

ESCWA заяви, че увеличените транзакционни разходи за внос на храни могат да доведат до по-нататъшно покачване на цените.

За да се предотврати криза, властите трябва да определят таван за цените на храните и да насърчават преките продажби от местни производители на потребители, добави Дашти

Тя също така призова международната общност да "разшири програмите за продоволствена сигурност, насочени към бежанците и приемащите общности", за да помогне за намаляване на "потенциалното социално напрежение".

По-рано този месец ESCWA заяви, че повече от 55 процента от ливанците са "в капан в бедността и се борят за крайни нужди".