Надежда: Европа омаловажи Русия, а тя иска нов геополитически ред

Европа е философия и въпросът е дали се чувстваме европейци, заяви бившият външен министър

Новини
08:24 - 09 Май 2024
3091
Надежда: Европа омаловажи Русия, а тя иска нов геополитически ред

Войната отново се върна в Европа и това е повод за преоценки. Европа може да бъде смъртна, ако всички ние я погребем в мислите си. Това заяви бившият външен министър и бивш посланик на България в Турция Надежда Нейнски пред БТВ.

Нейнски посочи, че въпросът е дали се чувстваме европейци или не. Европа е философия, Европа е солидарност и Европа е сбъдната мечта на поколения българи, които са смятали, че достойнството, интересите и принадлежността ще ни дадат възможности, изтъкна тя. "Аз се чувствам част от Европа, чувствам моята страна част от Европа и бих искала да имаме самочувствие, но и да направим усилията, които да ни го донесат", коментира Нейнски.

Според нея европейските избори на 9 юни ще покажат накъде ще тръгне България, но едно било ясно - трябвало да се покаже, че България отстоява членството си в ЕС. България трябва да мисли за големите теми - Шенген и Еврозоната, но не трябва да изпуска какво се случва и в Европа, призова Надежда Нейнски.

Тя добави, че на европейските избори България трябва да каже дали ще подложи на риск своята геополитическа принадлежност.

Нейнски е категорична, че европейският свят трябва да се противопостави на опитите на Русия за завладяване на демократичния свят. Русия дълго време се готвеше за нападението си срещу Украйна. Европа омаловажаваше риска от това, което Русия направи, а Русия иска нов геополитически ред и да си върне влиянието в Източна Европа, каза още тя.

Според проучване през април 41% от българите са на мнение, че страната ни е спечелила от членството си в ЕС. Въпреки това 18% са на мнението, че това носи единствено загуби.