Надежда Нейнски: България даде знак, че не може да бъде третирана като васална на Русия

Решението на Мария Габриел беше правилно, смята бившият външен министър

Топ
20:48 - 30 Ноември 2023
3320
Надежда Нейнски: България даде знак, че не може да бъде третирана като васална на Русия

Смятам, че решението на българските власти за самолета на Лавров е правилно. Още повече, че делегацията на руския външен министър наброява 80 души, така че съвсем не става дума за някаква малка група хора, която отива на срещата в Скопие”. Това заяви бившият външен министър Надежда Нейнски в „Интервюто на NOVA”.

„Това, което беше решено от българския външен министър, е в отговор на многобройните провокации от руска страна през последните месеци и години. Руски чиновници извън и в България отправяха към страната всякакви провокации, каквито в никакъв случай не са допустими за едни нормални отношения. Знаете, че те ни определяха и като врагове”, коментира тя.

По думите ѝ от Москва винаги са се стремели да създадат вътрешен дебат – прочутата римска максима „Разделяй и владей”. Те имат интерес от разделение било в българското общество, било в западното общество. Руснаците непрекъснато се опитват да предизвикват подобни дебати, смята Нейнски. Според нея забраната от наша страна е един много ясен знак, че България не може да бъде третирана като васална на Русия.

„Всяко време ражда своите герои. За мен това, което е изключително интересно, е че един човек като Кисинджър, който два пъти беше институционализиран като държавен секретар, се институционализира и като политическа личност и човек с огромен авторитет в света. Едни го приемаха, други го отричаха, но неговият авторитет не се оспорваше от никого”, посочи Надежда Нейнски.