Надежда Йорданова: ДБ няма да поставя червени линии

Политика
11:26 - 18 Юли 2022
1570
Надежда Йорданова: ДБ няма да поставя червени линии

Президентът Румен Радев избра да връчи на БСП третия проучвателен мандат за съставяне на правителство.

"Радев е последователен в своите действия, за трети пореден път дава третия мандат на БСП. Въпреки коментарите за изострените отношения, той упражни правото си по Конституция. "Демократична България" има готовност за разумен и спокоен диалог в рамките на досега управляващите 4 партии, за да се постигне правителство в рамките на този парламент", коментира министърът на правосъдието в оставка Надежда Йорданова.

Тя обаче подчерта, че ДБ и БСП имат своите големи идеологически различия.

"Едно от притесненията ни е доколко ще бъде възможно едно такова правителство да проведе депутинизацията и намаляване на зависимостите на България от Русия. Трябва да разговаряме разумно, отговорно и спокойно", каза Йорданова.

Според нея, приоритетите на новото правителство, ако бъде сформирано в рамките на този парламент, трябва да бъдат по програмата на "Продължаваме промяната". Йорданова уточни, че ДБ предварително няма да посочва червени линии в преговорите с БСП.

"Ние ще направим всичко възможно, за да бъдем гласът на разума. БСП трябва да предложи формулата на диалога. Нашата позиция е, че премиерът трябва да бъде излъчен от "Продължаваме промяната". Аз съм притеснена от гледна точка на това колко конструктивен ще бъде диалогът", каза още Йорданова.

Тя бе категорична, че на този етап не е ставало въпрос за определени министерски постове.

Според нея, ако БСП излъчи Корнелия Нинова за министър-председател, това би било отклонение от публичните позиции на ДБ за премиер от първата политическа сила. Тя уточни, че до момента, и по време на разговорите за съставяне на правителство с първия мандат, не е ставало въпрос за разпределение на министерски постове.

Йорданова посочи, че фокусът на работа в ресорното й министерство е реализирането на мерките по Плана за възстановяване и устойчивост.

"В сектор "Правосъдие" 8 закона трябва да бъдат приети до края на годината. Колегите в МП и НС положиха много усилия и 7 от всички 8 вече са готови на различен етап. Остава единствено законопроектът за медиацията и ГПК, свързан с разширяването на съдебната медиация. Във ВСС имат ангажимент да го решат до 15 септември", обясни правосъдният министър.

Тя отбеляза, че в ресорното министерство някои от поетите ангажименти са свършени предсрочно.

"Законопроектът за домашно насилие беше предвиден да се случи по-назад в годината. Не знам дали ще стигне сила на това НС, за да го приеме. Забавихме се обаче при антикорупционното законодателство. То, за съжаление, е една от мерките, които показаха, че отиващата си управляваща коалиция не намери ефективни механизми за вземане на решения. По първоначална програма антикорупционното законодателство трябваше да се разглежда в НС през януари-февруари. То трябва да е един от приоритетите при сформиране на ново правителство в рамките на този парламент", категорична е Йорданова.

"В рамките на тази седмица трябва да влезе Законопроектът за разследване и търсене на отговорност на главния прокурор. Оставям и задачата за реорганизиране на Главна дирекция "Изпълнения на наказанията". Трябва да се намерят начини да се подобри организацията на работа, има голяма необходимост от модернизация", каза още министър Йорданова.