Надежда Йорданова обясни как ще се отървем от поста главен прокурор

С ДПС се обсъжда единствено как трябва да изглежда съдебната власт след реформите

Политика
18:44 - 09 Юни 2023
3112
Надежда Йорданова обясни как ще се отървем от поста главен прокурор

Настоящият институт на главния прокурор ще бъде променен изцяло. Това каза бившият правосъден министър Надежда Йорданова в кулоарите на НС по повод конституционната реформа, съобщава "Фокус". 

"Ще говорим с всички парламентарни групи следващата седмица, за да можем да намерим общото, което ни обединява за изменение в Конституцията. Има гласове за заличаване на института главен прокурор, има и други възможности", заяви Йорданова.

"Общото, което обединява позициите, че настоящият институт на главния прокурор, който фактически съдържа цялата власт, ще бъде изцяло променен и той няма да продължи да съществува", каза още тя.

Йорданова увери, че ПП-ДБ не са се договаряли с ДПС нищо. Двете парламентарни групи единствено обсъждат това как трябва да изглежда съдебната власт след реформите и какви промени трябва да бъдат направени в основния закон. 

"Не се договаряме за нищо. Разговаряме и обсъждаме идеи. Това е напълно нормално. Има гласове, че освен изменения в главата за съдебна власт, трябва да има такива и в други части на Конституцията. БСП и ГЕРБ-СДС са заявявали, че имат такива идеи. Най-добрият вариант е да има общ законопроект. ДБ настоява от много години, че трябва да бъде реформиран института на главния прокурор и Прокуратурата", каза още бившият правосъден министър.