Надежда Йорданова смени Христо Иванов в "Панорама"

ДПС отказа участие в голямата предизборна битка в ефира преди парламентарните избори

Политика
21:03 - 23 Септември 2022
6961
Надежда Йорданова смени Христо Иванов в "Панорама"

Бившата правосъдна министърка Надежда Йорданова смени лидера на Демократична България Христо Иванов в предаването "Панорама" в БНТ, което тази вечер е арена за голяма предизборна битка между основните претенденти за първото място на вота на 2 октомври. 

По-рано днес "възрожденец" номер 1 Костадин Костадинов обяви, че Иванов е отказала заради него участие в обществената медия. Русофилът заяви, че Иванов се е уплашил. ДБ обаче излъчи друг свой представител в лицето на водачката на листата в 23-и МИР в София от десницата. 

В същото време пък ДПС отказа изобщо да участва в дебата. Така спорове водят Йорданова, Асен Василев ("Продължаваме промяната"), Любомир Каримански (ИТН), Тома Биков (ГЕРБ), Драгомир Стойнев (БСП) и Копейкин. 

A след обявяването на т.нар. частична мобилизация в РФ, темата за войната на Русия в Украйна е номер 1. 

България трябва да формулира изцяло българска позиция, заяви бившият вицепремиер Асен Василев.

"Тази война трябва да свърши така, че да се гарантира целостта на Украйна. И трябва да свърши бързо", категоричен бе той. А България по думите му като малка държава е извървяла всички борби, за да се събере заедно. "В рамките на ЕС, в рамките на НАТО държавата се бори за това конфликтът да свърши бързо, да не се ползват ядрени оръжия", убеден бе Василев. 

Стойнев от БСП пък апелира Русия и Украйна да се върнат на масата за преговори за мир. "Притеснява ме, че никой не говори за мир, а всички говорят за война", озадачен е бившият икономически министър. 

Надежда Йорданов каза пък, че ДБ се стреми към депутинизация у нас. "Всички трябва да седнем заедно и да постигнем решения за важните неща - независимост, сигурност и национално достойноство", добавя тя. И заяви, че не е съгласна с призивите за политически неутралитет, изразени от Стойнев, защото по думите й България вече е жертва на Путин. "Иска се промяната на границите в Източна Европа и България е част от това и трябва да защити териториалната цялост на Украйна, включително чрез оръжие, защото с това всъщност ние защитаваме нашия национален интерес срещу опитите на диктатори да преначертават граници в модерна Европа", анализира експравосъдната министърка.