Надрусан шофьор, клал ченге, остава под стража

Актуални новини
17:31 - 24 Януари 2023
1907
Надрусан шофьор, клал ченге, остава под стража

Тричленен въззивен състав на Шуменския окръжен съд потвърди определението на Районния съд в града за налагане на най-тежката мярка за неотклонение - „задържане под стража“, на Стоян Русев, привлечен като обвиняем за извършването на четири престъпления, сред които е това, че противозаконно е попречил на органите на МВР да изпълнят задълженията си. Това съобщиха от пресцентъра на съда.

По данни на съдебната институция, Русев е обвиняем още за хулиганство, извършено при управление на моторно превозно средство (МПС); за шофиране след употреба на наркотици, включително в срока на изтърпяване на наказание „лишаване от право да управлява МПС“.

Окръжният съд в Шумен е потвърдил определението на Районния съд в града, след като е разгледал жалба от адвоката на Русев, който е поискал мярката му за неотклонение да бъде изменена в „домашен арест“ или „парична гаранция“. Мотивите му са били, че престъпленията, за които подсъдимият е обвинен, са с ниска степен на обществено опасност и леко наказуеми, позовавайки се на презумпцията за невинност, че мъжът не е осъждан, както и от необходимостта да полага грижи за малолетното си дете.

Окръжният съд в Шумен, чието определение не подлежи на обжалване и протестиране, споделя мотивите на първоинстанционния съд, както и извода, че е налице обосновано предположение Русев да е извършил престъпленията, за които е бил привлечен в това си качество, както и да извърши друго престъпление.

Както БТА съобщи, на 17 януари, служители на Областната дирекция на МВР в Шумен задържаха след преследване из улиците на града водач, отказал да спре на стоп палка. При ареста шофьорът извади нож и бе ранен полицай.