Надзиратели пишат до двама еврокомисари

Новини
12:35 - 05 Октомври 2023
1620
Надзиратели пишат до двама еврокомисари

Надзиратели пишат до двама еврокомисари. Причината е уволнение на синдикален лидер. Писмото е изпратено до Никола Шмит и Дидие Рейндерс.

“Синдикат на служителите в затворите в България е организация, работеща по насърчаването и защитата на човешките, трудовите, синдикални и социални права на служителите в министерството на правосъдието на Република България. С настоящото искаме да Ви информираме и изразим сериозна тревога за нарушения от властите на Република България”, пише в писмото.
Според синдиката има нарушение по отношение гарантиране свободата на защита на синдикални действия.

В последните няколко месеца са наказани и уволнени много служители, сред тях и синдикален активист, опирайки се на дисциплинарни практики, зад които стои мотив за отмъщение.

Този случаи не е прецедент, но може допълнително да насърчи работодателите в България, а в конкретния случай държавните институции, да игнорират лошите условия на труд, социалния диалог. Така може да се стигне до процес на отмяна на трудно спечелените професионални права и социални придобивки в сектора за сигурност.

От синдиката на служителите в затворите в България молят за намеса от страна на еврокомисарите. Те искат и среща.

Поредна стачка
Затворите пак на протест. Недоволството е заади уволнение на синдикален лидер. Стачката ще е в петък, когато униформените ще поискат оставки.

Повод за протеста е освобождаването на Емил Велков.

През май служители на затвора в София участваха в протест. Целта бе да се търсят решения на проблемите в сектора и по-високо заплащане. Вместо да преговаря, ръководството на ГД “Изпълнение на наказанията” уволни председателя на софийското дружество. Други 84 подложи на разпити и унижения, и показа, че не зачита правата на своите служител, пише в позицията на синдиката.

Срещу уволнението на Велков вече има и подписка, която е подкрепена и от призив.

„Победата в този спор ще бъде важна не само за членовете на Синдикат на служителите в затворите в България. Тя ще има по-широки последици по отношение на социалния диалог и спазването на правата на синдикалните членове. Тя касае правата на работниците и служителите като цяло“, пише в позицията.
Исканията
Според работещите в затворите, обезпокоително е, че ръководството на ГД “Изпълнение на наказанията” не се съобразява с европейските и международни правила. Те касаят принципи по отношение на свободата на сдружаване. Така с действията си недвусмислено се стига до неблагоприятни последици.

„Отхвърляме това жалко уволнение. Изразяваме солидарността си и подкрепяме действията на Емил Велков и служителите на софийския затвор. Това е в защита на интересите на работещите в арестите и затворите в България“, пише в позицията.

Работещите в затворите казват, че ще отнесат въпроса до национални и международни органи. Така ще поискат помощ и подкрепа срещу произвола в институция на страна от ЕС.