Надзорният съвет на НОИ одобри проекта на бюджет на ДОО

Новини
19:47 - 24 Януари 2022
1835
Надзорният съвет на НОИ одобри проекта на бюджет на ДОО

Надзорният съвет на Националния осигурителен институт одобри с 9 гласа "за" и 4 "против" проекта на бюджет на Държавното обществено осигуряване, който се планира да влезе в сила от 1 април.

Димитър Манолов - председател на Надзорния съвет, одобрява увеличеното обезщетение за гледане на дете през втората година. От април то ще е 710 лева, но смята, че максималният осигурителен доход трябва да се увеличи с повече. Държавата предлага ръст от 3000 на 3400 лева:

"Ако трябва да получим максимална пенсия 1500 лева, максималният осигурителен доход трябва да бъде значително по-висок от предлагания".

Ася Гонева - представител на КНСБ, гласува "против" заради липсата на гаранции, че записаното ще бъде прието от парламента.

"Да има някаква подплата, която да дава увереност, че предвиденото там може да мине през Народното събрание. Няма такива индикации".

А социалният министър Георги Гьоков припомни, че в Коалиционното споразумение партньорите са се съгласили максималната осигуровка да е процент от средната заплата.

"Няма как  да се увеличава средната работна заплата в страната, а пък максималният осигурителен доход да се задържа,

защото ще дойде моментът, в който ще се изравнят. Сега, какво ще бъде съотношението на обвързванията, е въпрос на разговори и на преговори".

Управляващите вече обмислят и варианти какво ще стане с пенсиите от 1-ви юли. Тогава се чака нова актуализация на Бюджета и нов механизъм за увеличаване на пенсиите. Три варианта обяви днес Гьоков. Преизчисляване с по-висок осигурителен доход е първият.