Нагъл бирник взе парите на баща с 12-годишно дете наред кризата

Частният съдебен изпълнител занули банковата сметка на търновец за вече платен данък

Актуални новини
13:40 - 01 Април 2020
2681
Нагъл бирник взе парите на баща с 12-годишно дете наред кризата

Нагъл частен съдебен изпълнител от Велико Търново занули банковата сметка на баща с 12-годишно дете по време на епидемията за вече платен данък за имот от 245 лв. За безобразието алармира търновецът Йордан Бенков вчера. На 18 март ЧСИ Виктор Георгиев налага запор върху банковата му сметка за сумата, която вече е платена в първите дни на месеца.

Обяснението е, че има образувано изпълнително дело от данъчната служба на общината. За него Йордан Бенков обаче научава едва на 24 март, когато получава писмо.

Че сметката му е без нито една стотинка пък разбира случайно, когато отива да тегли пари. Мъжът, който като много други сега не ходи на работа и стои вкъщи с детето си, хуква за служебна бележка от данъчното, че е платил всички данъци и няма задължения.

После отива да се разправя в кантората на ЧСИ-то и показва документи, че не дължи нищо, алармира „Борба”.

„…Стигнах до споразумение да си платя наложената такса…, за да се вдигне запорът на сметката ми. Няколко минути след разговора със служителките в кантората на частния съдия изпълнител сумата от сметката ми обаче е… изтеглена.

На фона на обявеното извънредно положение и приетите мерки от правителството да не се тормозят допълнително гражданите от съдия-изпълнители и т. н., те ги теглят, а аз съм превел по предоставената от тях сметка и комисионата им, и наложените несправедливо такси. Цялата сума е около 300 лв., но в момента сметката ми е на нула…”, разказа Йордан.

В момента заради ситуацията в страната той не работи и най-вероятно ще е в неплатен отпуск в следващите няколко седмици. И пита как да плаща банковия си кредит от над 3000 лв., като в сметката му няма нищо! Мъжът обясни,че въпросите 245 лв. данък били от дела на майка му, която починала. Парите се понатрупали от 2013 г., но сега той платил всичко.

На 31 март Йордан Бенков звъни в кантората на ЧСИ-то и пита кога ще му възстановят незаконно прибраните пари. Казват му, че това вероятно ще стане. Вчера потърсихме за коментар Виктор Георгиев. Той обясни, че ставало въпрос за ново дело от тази година, а той бил наложил запора на 18 март. Забраната на правителството бирниците да спрат със запорите била от 24 март и кантората не била нарушила правилата. След справка в документите Виктор Георгиев посочи, че парите били преведени обратно по сметката на Бенков.

„…Няма нито лев в сметката ми и ви пращам извлечението. Има само банков кредит. Часът е 9,45. Да дам гласност е последната ми надежда!“ заяви Бенков.